Mitä kehotyyppisi kertoo terveydestäsi

kehotyypit

Kehotyyppi on ulkonäöllinen asia, mutta se voi kertoa sinusta paljon enemmänkin. Vaikka ulkonäkö onkin jokaisen persoonaan liittyvä asia, se voi kertoa myös jonkin verran terveydestäsi ja esimerkiksi ruoka- tai liikuntatottumuksistasi.

Tällä sivulla käsittelemme kolmea kehotyyppiä, jotka ovat ektomorfi, mesomorfi ja endomorfi. Kun olet tutustunut eri kehotyyppeihin, pystyt paremmin ymmärtämään, miten erilaiset kehotyypit tarkoittavat ja mitä ne kertovat terveydestäsi.

Jokainen keho on kuitenkin erilainen ja on hyvä muistaa, että jokainen treeni ja ruokavalio tulisi suunnitella aina henkilökohtaisesti. Oman painoindeksin voi toki tarkistaa vaikka netin kautta ja painoindeksilaskuri löytyykin helposti googlettamalla. BMI ei kuitenkaan kerro kehosta tarpeeksi eikä varsinkaan yksilöllisistä tarpeista. Se ei siis anna lainkaan niin hyvää ymmärrystä omasta kehosta kuin oman kehotyypin tiedostaminen.

Mitä kehotyypit ovat?

Kolme kehotyyppiryhmää, ektomorfi, mesomorfi ja endomorfi, määriteltiin Amerikassa 1940-luvulla. Määrittelyn taustalla on psykologi W.H. Sheldon. Kehotyypit auttavat esimerkiksi valmentajia suunnittelemaan asiakkaidensa treeniohjelmia. On hyvä huomioida että vaikka kehotyyppejä on kolme, yksi henkilö voi omata piirteitä kahdesta tai jopa kolmesta kehotyypistä. Näin olemme ihmeellisen erilaisia.

Endomorfi on kehotyypeistä muodokkain ja heillä on muita kehotyyppejä enemmän rasvakudosta. Heidän aineenvaihdunta on muita hitaampi, joka tekee painonhallinnasta haasteellisempaa. Paino voi nousta muita kehotyyppejä herkemmin.

Terveydellisestä näkökulmasta katsoen endomorfeilla on korkeampi riski liikalihavuuteen liittyviin sairauksiin, kuten 2-tyypin diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Mesomorfi on keskikokoinen kehotyyppi. Tähän ryhmään kuuluvat lihaksikkaat ja urheilulliset. Mesomorfien aineenvaihdunta on yleensä tasapainossa ja painonhallinta on suhteellisen helppoa. Lihasmassan kasvattaminen on helpompaa kuin muilla kehotyypeillä.

Jos mietitään mesomorfeja terveydellisestä näkökulmasta, on terveestä normaalipainosta huolehtiminen helpompaa.  Näin ollen riski edellämainittuihin sairauksiin on pienempi. Toki paino voi nousta myös mesomorfeilla, joten terveellisestä, monipuolisesta ruokavaliosta tulisi huolehtia. 

Ektomorfi on kehotyyppi, jossa ihminen on tyypillisesti hoikka ja pitkä. He omaavat nopean aineenvaihdunnan. Kalorien polttaminen on nopeaa eikä paino lähde helposti nousemaan. Ektomorfit voivat syödä muita isompia ruokamääriä lihomatta. Toisaalta tämä voi tuoda haasteitakin, jos toiveissa on lihasmassan kasvattaminen.

Terveydellisestä näkökulmasta ektomorfeilla ei tyypillisesti ole korkeaa riskiä sairastua liikalihavuuteen liittyviin sairauksiin. Nopea aineenvaihdunta voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi väsymystä eikä energia tunnu aina riittävän. Ektomorfien onkin syytä huolehtia riittävästä proteiininsaannista.

Kehotyyppi pohjana omalle rutiinille

Kun ihmisen kehotyyppi on tiedossa, toimii se hyvänä viitekehyksenä ja pohjana treeniohjelman suunnittelussa. Koska jokainen keho on erilainen, jokaisen treeninkin tulisi olla yksilöllinen. Huomioithan, että kehotyypistä huolimatta tulee aina huomioida jokaisen ihmisen henkilölliset tarpeet ja ominaisuudet.

Kehotyyppi auttaa miettimään omaa ruokavaliota silloin, kun halutaan pitää huolta painosta tai sitä halutaan pudottaa tai nostaa. Jos esimerkiksi paino ei nouse runsaista ruokamääristä huolimatta, voi kehotyypillä olla hyvinkin asian kanssa tekemistä. Toki terveyshuolien kanssa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.

Liikunnan laatua ja sopivaa määrää on mahdollista ajatella oman kehotyypin mukaan. Esimerkiksi ektomorfi voi hyötyä lyhyistä, mutta intensiivisistä harjoituksista, kun taas endomorfi hyötyy paremmin pitkäkestoisista, mutta matalatehoisista harjoituksista.

Kehotyypin mukaan voi päätellä, mitkä ruoka-aineet eivät välttämättä ole hyväksi ja mitkä ovat. Painon kanssa kamppaileva voi paremmin löytää itselleen sopivat ruoka-aineet, kun kehotyyppi on tiedossa. Esimerkiksi endomorfi voi hyötyä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, kun taas ektomorfilla asia voi olla aivan päinvastainen. Jokaiselle ei sovi sama ruokavalio.

Kaikki ei voi laittaa samaan nippuun

On tärkeää ymmärtää, että kaikille ei voi antaa samoja ruokaohjeita tai treeniohjelmia. Yleisiä ohjeita on mahdollista antaa, mutta jos halutaan, että niistä on todella hyötyä, tulisi tilanne arvioida yksilöllisesti. Kaikki kehotyypit eivät hyödy samanlaisesta ruokavaliosta. Siinä, missä toisen tulisi välttää hiilihydraatteja, toinen tarvitsee niitä.

Proteiinin tarve vaihtelee yksilöittäin ja lähtökohtaisesti jokainen, joka treenaa, tarvitsee niitä. Proteiini on tärkeä lihasten korjaus- ja rakennusaine. Proteiini onkin yksi ravintoaineista, joita tarvitsevat kaikki.

Yhteisiä treenejä ei ole tarpeen kuitenkaan jättää kokonaan pois, vaan ne on suunniteltu yleensä siten, että niistä hyötyvät kaikenlaiset kuntoilijat. Jos haluat itsellesi räätälöityä täsmätreeniä, on personal trainer tähän oikea henkilö. Kuitenkin yhteisjumpista ja liikuntahetkistä on hyötyä kenelle tahansa, kehotyypistä riippumatta. Kyse on lähinnä oman kehon optimaalisesta kehittämisestä haluttuun suuntaan.