Kodin viilennys kesän kuumimpina päivinä

Kodin viilennys

Kesä ja helteet ovat haaste varsinkin heille, jotka eivät pidä kovin kuumasta ilmasta. Lämpimät kelit tuovat haasteita ulkona olemisen lisäksi myös sisällä olemiseen, jos asunto tai talo pääsee kuumenemaan.

Kodin viilennys voi tuntua haasteelliselta, mutta muutamien vinkkien avulla omaa kotia voi saada pidettyä mahdollisimman viileänä. Markkinoilla on huoneilmaa viilentäviä laitteita, mutta näiden lisäksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota omaan toimintaan silloin, kun aurinko lämmittää taloa kovasti.

Liian korkealla huoneilman lämpötilalla voi olla terveydelle haitallisia vaikutuksia. Varsinkin, jos sille altistuu pitkiä aikoja kerrallaan. Liian korkeassa lämpötilassa oleskelu pidemmän aikaa vaikuttaa mm. nestetasapainoon ja kuormittaa sydäntä. Myös unenlaatu heikkenee helposti liian kuumassa huoneessa. Liian kuuma ilma voi vaikuttaa sekä ihmisiin että lemmikkieläimiin haitallisesti.

Poimi tältä sivulta kuumia päiviä helpottavat vinkit täksi kesäksi.

Viilennys laitteilla

Moni viilentää kotinsa ilmalämpöpumpulla, joka onkin energiatehokas keino kodin viilentämiseksi. Sen käyttö on lisäksi helppoa ja automaattisäätö pitää huolen kodin lämpötilasta.

Kaikilla ei kuitenkaan ole ilmalämpöpumppua, mutta markkinoilla on muitakin laitteita, jotka toimivat hyvänä viilentäjänä joko pienessä tai suuremmassakin tilassa.

Lattia- ja pöytätuulettimet saattavat helpottaa oloa lämpimällä kelillä. Ne eivät varsinaisesti viilennä huoneilman lämpötilaa, mutta tuovat kuitenkin pientä helpotusta.

Markkinoilla on erilaisia ilmanviilentimiä, jotka toimivat erikokoisissa tiloissa. Pieniä ilmanviilentimiä saa esimerkiksi vesisäiliöllä. Laite puhaltaa huoneeseen kylmää ilmaa, joka auttaa viilentämään huoneilmaa. Nykyään osa laitteista toimivat jopa samalla latausjohdolla kuin älypuhelimet eli saatavilla on USB-C -portilla olevia viilentimiä. Nämä ovat käteviä silloin, kun laite halutaan silloin tällöin siirtää esimerkiksi huoneesta toiseen. Tällaisen laitteen kanssa on mahdollista hyödyntää myös varavirtalähdettä.

Ilmastointilaite sen sijaan toimii eri tavalla. Se toimii kylmäaineen avulla ja jäähdyttää ilman tehokkaasti. Ilmastointilaitteessa on putki, joka ohjaa kuuman ilman ulos. Putken voi sijoittaa esimerkiksi ikkunasta ulos. Ilmastointilaite on yleensä vaikeammin siirrettävä kuin ilmanviilennin.

Lisää tietoa huoneilman viilentämisestä löydät osoitteesta ilmanviilennin.com. Saat tarkempaa tietoa siitä, miten ilmanviilentimet ja ilmastointilaitteet toimivat. Lisäksi saat vinkkejä siitä, millainen voisi olla paras ilmastointilaite juuri sinulle.

Pidä kuuma ilma ulkona, viileä sisällä

Silloin, kun ulkolämpötila on sisälämpötilaa korkeampi, ikkunoita ei kannata avata. Usein kuulee kerrottavan, kuinka joku on avannut talonsa ikkunan siksi, että on kuuma. Tämä on kuitenkin virhe, sillä kuuma ilma siirtyy ikkunoiden kautta asuntoon sisälle. Ikkunat on hyvä pitää visusti kiinni ja peittää ne vielä verhoilla. Ikkunat kannattaa avata illan tullen, kun ulkolämpötila on laskenut sisälämpötilaa alemmaksi.

Ikkunoihin olisi hyvä hankkia ainakin kesäksi pimennysverhot. Sälekaihtimet auttavat myös tehokkaasti, mutta jos niiden lisäksi laittaa ikkunoihin vielä verhot, ei auringonvalo pääse lämmittämään huonetta. Tämä on erityisen tärkeää, jos aurinko paistaa suoraan ikkunaan.

Tuuletusikkunaan on hyvä hankkia hyttysverkko, jotta ikkunaa voidaan pitää huoletta auki illan tai koko yön ajan. Yöllä on yleensä huomattavasti viileämpi kuin päivällä, ellei satu olemaan ns. trooppinen yö. Tällöin ilmastointilaite tai ilmanviilennin helpottaa.

Jos et omista edellämainittuja laitteita tai olet vasta aikeissa ostaa sellaisen, voi ensiavuksi ottaa esimerkiksi kylmään veteen kastettuja liinoja tai pyyhkeitä. Jos esimerkiksi yöllä tulee sietämättömän kuuma, voi tällainen olla ihana väliaikainen helpotus. Kokeile laittaa pieni ja kylmä pyyhe esimerkiksi varpaille.

Älä kylmennä liikaa

Vaikka kesän kuumimpina päivinä houkuttelisikin, ei ilmalämpöpumppua tai ilmastointilaitetta kannata laittaa puhaltamaan liian kylmää ilmaa. Yksikin päivä kylmässä vedossa voi tuoda ikävästi flunssan keskellä kesää. Pidä siis puhallus maltillisena, mutta kuitenkin riittävän kylmänä.

Sama periaate koskee myös auton ilmastointia. Autossa voi käytännössä tulla kesällä yhtä kuuma kuin saunassa. Auto kannattaa viilentää jo ennen liikkelle lähtöä. Ajon aikana ei kannata suunnata kylmää ilmaa suoraan kasvoille, vaikka ajatus tuntuisikin houkuttelevalta.

Maltti on valttia tässäkin asiassa, mutta pääsääntönä on suojata talon huoneet kuumalta auringonpaisteelta ja pitää kuuma ilma ulkona. Erilaiset viilennyslaitteet onneksi tuovat helpotusta. Perheen lemmikeille on saatavilla esimerkiksi viilennysmattoja. Koiran veteen voi tipauttaa muutaman jääpalan. Helpotusta voi tuoda myös koiran vatsan kasteleminen.

Toivottavasti sinäkin pääset nauttimaan kesästä myös sen kuumimpina päivinä.